“Naar de kinderfysiotherapeut? Is er iets ernstigs met mijn kind?” Dat is vaak de eerste reactie van ouders als kinderfysiotherapie wordt geadviseerd. Begrijpelijk, want het vak kinderfysiotherapie is nog vrij onbekend. Volgens kinderfysiotherapeut Saskia van Olphen is deze angst niet nodig. “Kinderen vinden de consulten vaak leuk. De therapie sluit namelijk aan bij hun belevingswereld. We geven oefeningen in spelvorm, zoals spierkrachtwedstrijdjes, balspellen, een evenwichtsparcours of springen op de trampoline. Zo werken we spelenderwijs aan hun ontwikkeling.”
Ook hebben kinderfysiotherapeuten onder andere vaardigheden op het gebied van communicatie, waarmee ze kinderen op effectieve wijze benaderen en stimuleren. Veelvoorkomende klachten die kinderfysiotherapeuten aanpakken zijn: voorkeurshoudingen (bij baby’s), veel huilen (bij baby’s), laat lopen, lopen op de tenen, achterstanden in de grove en fijne motoriek, groeiklachten, sportblessures, overprikkeling en schoolgerelateerde klachten.
“Het is belangrijk om op tijd naar de kinderfysiotherapeut te gaan, bijvoorbeeld bij pijn in de knieën of benen.” Saskia van Olpen, kinderfysiotherapeut
Saskia: “Het is belangrijk om op tijd naar de kinderfysiotherapeut te gaan, bijvoorbeeld bij pijn in de knieën of benen. Soms wordt ervan uitgegaan dat deze klachten ‘wel weer overgaan’, maar meestal zijn dit symptomen van groeiklachten en die gaan niet zomaar over. De pijn kan bijvoorbeeld ontstaan door verkorte spieren. Met behulp van rek- en strekoefeningen kunnen we deze spieren verlengen en nemen de klachten af.”
“Achterstanden in de fijne motoriek worden soms ook over het hoofd gezien. Veel activiteiten, zoals knippen of schrijven, doen kinderen alleen op school, waardoor het thuis onopgemerkt blijft dat ze daarin achterblijven. Als kinderen niet mee kunnen komen met de rest van de klas, kunnen ze onzeker worden. Ook hierin kan kinderfysiotherapie veel betekenen.”
Als ouders voor het eerst op consult komen stelt Saskia ze in eerste instantie gerust. Ze vertelt wat de normale ontwikkeling van het kind zou moeten zijn en welke stappen nodig zijn om dit niveau te bereiken. Saskia: “Ik neem ook elke keer metingen af, om de voortgang van het kind inzichtelijk te maken voor de ouders en andere betrokkenen zoals leerkrachten.”
“Daarnaast leg ik duidelijk uit aan het kind wat de bedoeling is, zodat het begrijpt waarom het bij mij in de praktijkruimte is. Als het kind angstig is doen we eerst wat spelletjes, zodat het rustig wordt en ik gemakkelijker lichamelijk onderzoek kan doen. Vervolgens maak ik een behandelplan op maat met oefeningen in spelvorm, waarmee we de oorzaak van de klachten aanpakken.”
“Ouders tonen veel dankbaarheid als we goede resultaten bereiken. Ze zijn meestal erg bezorgd over hun kind, dus als ze zien dat het weer pijnvrij kan rondrennen, is dat een grote opluchting. ‘Die oefeningen werken dus écht!’, krijg ik regelmatig te horen. Zulke reacties geven me veel voldoening, en als ik de blije gezichtjes van die kinderen zie denk ik: ‘Ja, daar doe ik het voor!’ Kinderen zijn echt de leukste doelgroep om mee te werken.”
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer