Jacquelien van Rijn begon als fysiotherapeut binnen de sport, maar na een stage in de revalidatie merkte ze dat haar hart vooral uitgaat naar geriatrische patiënten. “Hoe ouder mensen worden, hoe meer klachten ze krijgen. Met mijn behandelingen en adviezen zorg ik ervoor dat ze langer zelfstandig thuiswonen en de dingen die ze leuk vinden kunnen blijven doen. Ik draag dus iets bij aan de kwaliteit van iemands leven. Dat maakt dit werk zo mooi.”
Als geriatriefysiotherapeut ziet Jacquelien patiënten met hersenaandoeningen, MS, dwarslaesies, ouderdomskwalen zoals artrose en balansproblemen. Ze luistert aandachtig naar hun verhalen en past haar behandelingen aan op basis van hun wensen. Willen ze weer kunnen fietsen, pijnloos de trap op- en aflopen of strandwandelingen maken? Dan werkt ze daar samen met hen naartoe. Ook helpt ze mensen van pijnklachten af met behulp van shockwave. “Ik pas deze behandeling vooral toe bij mensen met spasticiteit en MS. Dankzij shockwave kunnen zij hun spieren ontspannen en gaan de dagelijkse handelingen een stuk gemakkelijker. PMC Katwijk is het enige paramedische centrum in het dorp die deze behandeling aanbiedt.”
Inmiddels werkt Jacquelien vijf jaar bij PMC Katwijk. Ze voelt zich hier helemaal thuis. “Als geboren en getogen Katwijkse vind ik het fijn dat ik in mijn eigen dorp kan werken. Ik ben gehecht aan Katwijk en ken mijn patiënten goed. Met veel van hen heb ik een vertrouwensband opgebouwd.”
Samen met haar collega’s behandelt Jacquelien patiënten in de praktijk, maar ook aan huis. “Bij de mensen thuis zie ik waar het misgaat. Ik zie hoe ze naar het toilet lopen, iets uit een kastje pakken, de deur openen en waarover ze mogelijk kunnen struikelen. In samenwerking met de ergotherapeut kijk ik welke hulpmiddelen kunnen bijdragen aan hun veiligheid. Denk aan handgrepen, tilliften of bedbeugels. Daarnaast geef ik patiënten oefeningen waarmee ze hun conditie, spierkracht en balans kunnen verbeteren.”
Jacquelien behandelt momenteel ook patiënten die revalideren na corona. “Ik kwam laatst bij een man die zijn conditie volledig kwijt was geraakt. Voordat hij het virus kreeg fietste hij twee keer per week naar de boulevard om koffie te drinken. Maar dat ging niet meer en dat vond hij heel erg. Na vier weken kracht- en balansoefeningen stapte hij voorzichtig onder mijn begeleiding op de fiets. De week erna fietste hij al een rondje om zijn huis. ‘Mag ik gelijk door om een bakkie te doen?’, vroeg hij toen hij terug was. ‘Natuurlijk’, zei ik. De behandelafspraak was daardoor heel kort, maar ik vond fantastisch om hem zo te zien stralen toen hij wegfietste.”
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer